Vanliga frågor

Covid-19

Vad kan jag göra för att minska smittspridningen?
  • Stanna hemma om du är sjuk eller känner symptom
  • Håll avstånd (ex håll cykeln i höger hand)
  • Tvätta eller sprita händerna när möjlighet finns
  • Res till evenemanget på ett sätt som minskar smittspridning (cykel såklart ;) )
  • Följ skyltar och anvisningar
  • Gör cykelservice och inköp inför på egen hand
  • Fyll på din vattenflaska hemma
Vilka datum är Göteborgsgirot?
Planerade datum är 21-22 augusti 2021 (se på respektive loppsida för specifikt datum).
Hur påverkas loppen av Covid-19?
Deltagarantalet är begränsat. Vi jobbar för att genomföra ett smittsäkert evenemang. Det kan delvis bli något mer utspridda starter, öppnare etableringar och uppdelade flöden för att undvika trängsel i depåer eller vid nummerlappsutlämningen. Vi har tagit fram en strategi och kommer löpande att implementera och kommunicera den i förhållande till myndigheternas aktuella riktlinjer.
Hämta nummerlapp på ett säkert sätt
Ingen efteranmälan/köp av startplats på Heden, endast utlämning av nummerlapp. Köp görs online på hemsidan tom 1h före start. Hämta din nummerlapp redan fredag 20/8, gärna mellan 13-16, då är det få som kommer. Är ni en grupp som cyklar tillsammans så kan en person hämta för flera, ta då med samtliga startbevis/startnummer. Behöver du hämta nummerlapp i samband med loppet, får du hämta den tidigast 1,5h före start, för Gran Fondo 210 km och Bra Bil XC MTB 50 km, öppnar nummerlappsutdelningen1h före start.
Startfållor, vad gäller?
Kom så sent som möjligt till startfållorna, max 1h före din start får du befinna dig i startområdet. Senast 15 minuter för din start måste du befinna dig i startfållan.
Hur fungerar målgången?
Alla deltagare får en pastasallad i samband med medaljutdelningen, som sker likt en ”drive-thru” på cykelbanan över Heden. Tidtagningen slutar vid Ullevi, därefter rullar man lugnt de sista hundra metrarna mot Heden. För att undvika trängsel erbjuder vi inga sittplatser vid Heden, men det finns omkringliggande parker och härliga platser med gott om yta. Kom ihåg att undvika trängsel!
Varför ställer ni in tävlingsklass?
I samråd med Svenska Cykelförbundet och med respekt för andra arrangörer, som primärt arrangerar tävlingsklass inom SWE Cup, har vi valt att pausa tävlingsklasserna på Gran Fondo 210 km och Bra Bil XC MTB 50 km under 2021. Startplatser i tävlingsklass flyttas istället till motionsklass 2021 och det loppet du köpt startplats till.
Seeding till Cykelvasan
Eftersom vi flyttat våra datum 2021 och ligger efter ordinarie datum för Cykelvasan är vårt lopp istället seedingsgrundande för Cykelvasan 2022.
Kan jag få min anmälningsavgift återbetald?
Nuvarande situation omfattas av Göteborgsgirots allmänna anmälningsvillkor och force majeure. Det är alltså något vi som arrangör inte kan påverka. Vid köp av startplats nämner vi att evenemanget kan flyttas om myndighetsbeslut kräver detta eller om ett genomförande skulle betyda hälsorisk för våra deltagare. Vi använder ett externt system för att hantera betalningen. Det finns ingen lösning för att göra en återbetalning. Det är bl.a därför vi också nämner i våra villkor att anmälan är bindande.
Vad händer om loppen inte kan genomföras i augusti?
Din startplats gäller även det nya datumet om loppen flyttas.

Anmälan

Får jag tillbaka min anmälningsavgift om jag blir sjuk eller skadad innan loppet?
Anmälan är bindande och vi betalar därför inte tillbaka anmälningsavgiften. Men om du har en tillvalsförsäkring via Startklar får du hela anmälningsavgiften tillbaka utan självrisk. Tänk på att sjukdom eller skada måste kunna styrkas med läkarintyg för att försäkringen ska gälla. Om du inte kan delta kontaktar du försäkringsbolaget Svedea direkt (ej Göteborgsgirot) på 0771-160 199 och uppger att du har Startklar.
Hur ändrar jag mina kontaktuppgifter?
Logga in under Mina Sidor och klicka sedan på fliken Personuppgifter. Här kan du ändra dina uppgifter. Glöm inte att spara!
Hur ser jag min anmälan?
Du kan alltid logga in på Mina Sidor för att se mer info. Här kan du även ändra uppgifter och startgrupp om så önskas.
Jag har köpt startplats men inte fått någon bekräftelse
Har du inte fått en bekräftels till din angivna e-post, titta i din skräpkorg. Har du inte fått den där heller kan du logga in på Mina Sidor och dubbelkolla så att din mailadress stämmer under fliken Personuppgifter. Om allt ser korrekt ut mailar du in till info@goteborgsgirot.se så hjälper vi dig.
Startgrupp: Hur gör jag om jag vill starta tillsammans med mina vänner/familj/lagkamrater?
Startgrupperna är indelade efter hastighet, där snabbast startar först. För att starta tillsammans så väljer ni helt enkelt samma startgrupp i samband med köp av startplats.
Startgrupp: Jag har inte valt eller vill byta startgrupp?
Du som köpt startplats har möjlighet att välja din startgrupp i efterhand 1. Logga in på Mina sidor  2. Välj ”Översikt” längst upp till vänster 3. Välj pennsymbolen under ”Redigera” 4. Klicka på ”Fortsätt” 5. I detta steg väljer du startgrupp, klicka sedan på "Fortsätt". 6. Gå förbi nästa steg om du inte vill ändra något eller köpa tillägg (Ex försäkring från Startklar) 7. Godkänn de allmänna anmälningsvillkoren och avsluta genom att klicka ”Ändra”. 8. Klart!
Startgrupp: Kan jag välja startgrupp?
Startförfarandet genomförs med startgrupper indelade efter hastighet, där snabbast startar först. Startgrupp väljer du i samband med köp av startplats. Kom ihåg att du måste köpa startplats senast 16 maj 2021 för att bli garanterad plats i vald startgrupp.
Startplats: Jag har gjort en kedjeanmälan men kan inte se den jag anmält
(Kedjeanmälan betyder att köpa startplats till flera personer samtidigt). På grund av en begränsning i systemet så kan man bara se sin egna anmälan. Det är inte möjligt för den som har gjort kedjeanmälan att i efterhand se, eller redigera, de som blivit anmälda via kedjeanmälan. Däremot så kan den som har blivit anmäld se sin anmälan om den skapar ett användarkonto som kopplas till dennes personnummer. Det görs automatiskt vid skapandet av kontot. Ett nytt konto skapas via samma portal som för anmälan: Klicka här.
Startplats: Jag vill byta lopp. Är det möjligt?
Oftast är det inga problem. Maila till oss på info@goteborgsgirot.se så hjälper vi dig. Vi har tyvärr ingen möjlighet att betala tillbaka någon prisskillnad. Bytet måste ske senast 8 augusti 2021.
Startplats: Kan jag köpa startplats till flera lopp?
Ja, självklart är du välkommen under hela helgen! Du kan få upp till 200 kr i ”duo-rabatt” vid köp av din andra startplats. Rabatten dras automatiskt av i kassan när du köper din startplats. OBS! För att systemet ska kunna registrera rabatten måste du genomföra separata anmälningar och betalningar. ”Duo-rabatten” kan ej kombineras med andra värdekoder eller rabatter.
Startplats: Kan jag köpa startplats till flera personer samtidigt? (Sk. “Kedjeanmälan”)
Ja. Fyll först i dina egna uppgifter och välj det lopp du ska cykla. När du kommer till översiktssidan får du valet ”Vill du anmäla ytterligare en person?” Tryck ”ja” och fyll i uppgifterna för de andra cyklisterna.
Startplats: När är sista dagen att köpa startplats?
8 augusti 2021 är sista dagen för ordinarie prisperiod samt sista datum för att köpa och bli garanterad startplats inklusive plats i vald startgrupp. Därefter finns möjlighet att göra en efteranmälan i mån av plats och då med en höjd anmälningsavgift. Efteranmälan kan också köpas direkt på eventet.
Startplats: Platsöverlåtelse
Vill du ge bort eller sälja din startplats gör du detta via Mina Sidor innan 8 augusti 2021. Efter detta datum är det inte möjligt att överlåta sin plats. För att sälja startplatsen klickar du på sälj startplats i fältet till höger om det aktuella loppet och fyller i e-post adressen till den person du ska sälja platsen till. När du har bekräftat avaktiveras startplatsen i ditt namn och en ny aktiveringskod skickas till den angivna mailadressen.
Vad är det för åldersgräns?
Göteborgsgirot 140 km + Gran Fondo 210 km: 17 år Stadsgirot 70 km + Bra Bil XC MTB 50 km: 15 år Maxigirot 20 km: yngre än 15 år måste cykla i målsmans sällskap Barngirot 2KM: från 4 år Trehjulingsloppet: 0-4 år
Vad ingår i anmälningsavgiften?
I anmälningsavgiften ingår tidtagning, förtäring i depåerna och en grundförsäkring hos Gjensidige genom Svenska Cykelförbundet som täcker eventuella olycksfall eller skador under loppet. Vi rekommenderar att du köper till en tillvalsförsäkring genom Startklar. Den gäller under ett helt år och täcker alla motionslopp du deltar i. Med Startklars försäkring får du anmälningsavgiften tillbaka utan självrisk om du på grund av skada eller sjukdom inte kan delta i loppet.
Vi är en större grupp som vill cykla. Hur gör vi?
Är ni ett företag eller en större grupp som vill anmäla er tillsammans? Då har ni möjlighet att betala mot faktura. Gäller grupper på minst 10 personer. Läs mer och registrera er här.

Inför & Under Loppen

Är vägarna avstängda?
Loppet genomförs på en utmärkt bana med ledar-bil/MC, skyltar och flaggvakter i större korsningar och på viktiga platser för att underlätta, men huvudregeln är att det är alltid trafikregler gäller samt respekt för andra människor vi delar ytan med.
Cykel: Får man cykla med elcykel och vilken typ av elcykel?
Du är välkommen att köra Stadsgirot 70 km och Maxigirot 20 km på elcykel. Godkända elcyklar får ha en motor på max 250W och en topphastighet på 25 km/h. I övrigt gäller vanliga trafikregler.
Cykel: Kan jag cykla med min racer på de delar av banan som innehåller grus?
Ja, det är inga problem, det är en sträcka med hårt preparerat grus, som också är utmärkt som en av Göteborgs officiella cykelleder genom Skatås Motionsområde. I vissa fall sopar vi dessutom sträckan innan loppet. Det är en ganska kort, men vacker sträcka, som dessutom finns med lite som en hyllning till kontinentens stora lopp!
Cykel: Vilka cyklar får inte användas i loppen?
Följande cyklar är ej tillåtna: Cyklar med heltäckta hjul, tempobågar och fixies utan broms. Tillbehör som är farliga för andra åkare är också förbjudna. Det inkluderar barnstolar, cykelväskor, flaskhållare under eller bakom sadeln, vattenflaskor av hårt material som aluminium eller hård plast. Om du har en elcykel så hänvisar vi dig till Stadsgirot 70KM eller till Maxigirot 20 KM. Är du osäker vad som gäller för din cykel så maila gärna till oss på info@goteborgsgirot.se Trafikverket har också bra information om cykel och trafik, kolla här.
Jag har inte cyklat så mycket, vilket lopp ska jag välja?
När du anmäler dig till något lopp är det viktigt att du är realistisk och utgår från din egna förmåga. Är du helt ny på cykel och träning över lag är det kanske Maxigirot 20 km du ska börja med. Är du ny på cykel men tränar annat, då kommer du förmodligen klara Stadsgirot 70 km helt galant! Våga utmana dig själv, du klarar mer än du tror! Vill du ha tips och råd är du alltid välkommen att höra av dig till info@goteborgsgirot.se.
Kommer det finnas stationer med förtäring och service längs vägen?
Ja. Antalet depåer varierar beroende på vilket lopp du cyklar. I depåerna finns vatten, energidryck, lättare förtäring och servicemöjligheter.
Skräpzon
Det är förbjudet att slänga skräp i naturen. Skräp kan slängas i våra depåer eller vid målgång. Lämna naturen som du själv vill uppleva den! :)