COVID-19: INFO + FAQ

Göteborgsgirot flyttas till 29-30 augusti 2020

På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 flyttas Göteborgsgirot fram till den sista helgen i augusti. Loppen kommer alltså att cyklas lördag 29 och söndag 30 augusti 2020.

Samtidigt kommer det ske vissa uppdateringar i själva genomförandet av evenemanget. Det är för att inte för stora grupper av människor ska samlas på ett och samma ställe. Vi planerar fortfarande för ett normalt antal deltagare, men vill visa att vi vidtar vissa åtgärder. Det innebär en viss uppdatering av bansträckningarna, spridning av nummerlappsutlämningen till olika butiker samt en eventby i Skatås – som har möjlighet att växa när förutsättningarna tillåter. Lördagens lopp genomförs med en satellitstart och målgång sker i Skatås. Söndagens lopp har både start och målgång i Skatås. En ambition är att även utöka upplevelserna längs banan, där deltagare ändå är naturligt utspridda.

Tävlingsklasserna pausas till 2021 och även Barngirot och Trehjulingsloppet får ta en paus i år. De större barnen är däremot varmt välkomna att delta i Maxigirot 20 km.

Göteborgsgirot måste vara en flexibel organisation för att kunna sätta riktning framåt. Vi har hämtat inspiration från hur olika cykellopp genomförs nere på kontinenten och det – i kombination med ett sommardatum och flertalet cykelsugna deltagare – får oss att se ljust på förutsättningarna. När dessutom Tour De France flyttar till samma datum så finns det fler fina cykelhändelser att samlas kring. En önskan är att visa Touren på storbild på ängen uppe i Skatås. Det blir en fin after bike.

Vill du köpa startplats redan nu? Det gör du smidigt här.

Göteborgsgirot 140 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Stadsgirot 70 km
Start på Hisingen och målgång i Skatås.

Maxigirot 20 km
Start och målgång i Skatås.

Bra Bil XC MTB 50 km
Start och målgång i Skatås.
Tävlingsklass ställs in tillsvidare.

Barngirot
Ställs in – äldre barn är välkomna att cykla med vuxna familjemedlemmar i Maxigirot 20 km. Små barn får gärna hänga med i cykelvagnar och lastcyklar.

Trehjulingsloppet
Ställs in

Samtliga startplatser gäller det nya datumet. Startplats i tävlingsklass kommer att flyttas till motionsklass. Den som redan köpt startplats till Barngirot kommer att bli kontaktad via mail och kan byta till en startplats i Maxigirot 20 km eller välja att flytta sin startplats till 2021. Om du i och med datumflytten inte har möjlighet att delta rekommenderar vi att överlåta eller sälja startplatsen till någon annan. Läs mer om det här.

Vi på Göteborgsgirot hoppas på förståelse för flytten av giro-helgen och att så många som möjligt kan vara med och cykla i augusti. Vi kommer att löpande uppdatera hemsida och sociala medier med mer information om evenemanget och genomförandet 2020. Håll utkik!


Frågor & Svar (FAQ)

När är Göteborgsgirot?
Vanligtvis genomförs Göteborgsgirot i maj. På grund av den nuvarande situationen med Covid-19 har Göteborgsgirot 2020 flyttats fram till den sista helgen i augusti. Loppen kommer alltså köras 29-30 augusti 2020. För 2021 är preliminärt datum 28-30 maj.

Vilka lopp genomförs 2020?
Göteborgsgirot 140 km, Stadsgirot 70 km, Maxigirot 20 km och Bra Bil XC MTB 50 km.
(Barngirot och Trehjulingsloppet ställs in. Grand Prix är sedan tidigare flyttat till 2021).

Gäller min redan köpta startplats för det nya datumet?
Samtliga startplatser gäller nu för det nya datumet. Du behöver inte göra något för att bekräfta din plats. Den som redan köpt startplats till Barngirot kommer att bli kontaktad via e-post och kan antingen byta till en startplats i Maxigirot 20 km eller flytta fram sin startplats till 2021.

Jag har fått ett presentkort, vad gäller?
Även för presentkort gäller det nya datumet i augusti. Gå in och registrera din startplats omgående.

Jag kan inte cykla det nya datumet, vad gäller?
Om du i och med datumflytten inte längre har möjlighet att delta rekommenderar vi att du överlåter eller säljer startplatsen till någon annan. Läs mer om det här.

Får jag min startavgift återbetald?
Vi kan inte betala tillbaka startavgiften eftersom evenemanget flyttas till augusti. Den nuvarande situationen omfattas av Göteborgsgirots allmänna anmälningsvillkor och force majeure. Det är alltså något vi som arrangör inte kan påverka.

Vad händer om jag blir sjuk?
Vi rekommenderar att du omgående, om du inte redan gjort det, tecknar försäkringen Startklar. Då kan du få anmälningsavgiften tillbaka utan självrisk om du blir sjuk eller skadad och inte kan delta i loppet. Orsaken ska kunna styrkas med läkarintyg.

Vad händer med min startplats om det inte blir något lopp i augusti eller senare under 2020?
Idag är det ingen som vet hur länge samhället kommer att påverkas av Covid-19. Det måste vi vara ödmjuka inför. Om vi – mot våra förhoppningar – inte kan genomföra evenemanget i augusti eller senare under 2020 kommer startplatserna att gälla för kommande evenemang. Vi hoppas på en positiv utveckling och att det blir möjligt att cykla i augusti!

Hur tänker ni kring nuvarande regleringar?
Vi följer alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi tror och hoppas att det blir lättnader inom kort som ger oss möjlighet att genomföra evenemanget i slutet på augusti.

Även om nuvarande regleringar rörande folksamlingar upphör innan Göteborgsgirots genomförande, anser vi att det är klokt att behålla vissa rekommendationer – som att hålla avstånd till varandra och undvika stora folksamlingar. Det har vi kommit fram till i samråd med myndigheter och Göteborgs stad.

Varför ställer ni inte in?
Många cykelsugna deltagare får oss att se ljust på förutsättningarna. Ett stort antal cyklister har gett oss positiv återkoppling och uppmuntrar oss att vara flexibla och uthålliga istället för att ställa in. Vi på Göteborgsgirot är trygga med de åtgärder som tagits fram för att skapa ett säkert genomförande, och vi har haft en löpande dialog med Göteborgs stad och berörda myndigheter. De har i sin tur ställt sig positiva till våra förslag. Vi hänvisar också till Folkhälsomyndighetens råd att vara ute och fortsätta motionera.

Göteborgsgirot driver en långsiktig verksamhet där årets genomförande är ett viktigt steg mot evenemangets utveckling 2021, då Göteborgsgirot kommer bli en del av Göteborgs 400- årsjubileum. Vi väljer att se möjligheter och hoppas att du har förståelse och tålamod. Precis som vi.

Jag är anmäld till tävlingsklass, vad händer?
Startplats i tävlingsklass kommer att flyttas till motionsklass.

Varför blir det ingen tävlingsklass?
Beslutet har tagits i samråd med Svenska Cykelförbundet och i förhållande till den nationella tävlingskalendern. Göteborgsgirot brinner för cykling och vill ge cykelsporten en plats mitt i stan, men många evenemang flyttas och vissa kommer oundvikligen att krocka med varandra. Det här beslutet har tagits med respekt till andra arrangörer och för att särskilja våra olika evenemang.

Göteborgsgirot är alltid mitt i stan, varför blir det inte så i år?
För att kunna flytta evenemanget behövde vi anpassa oss till nya förutsättningar. Det viktigaste i processen har varit att nå samförstånd med Göteborgs stad, berörda myndigheter och andra lokala aktörer. Vi måste alla respektera varandras evenemang och samsas kring de platser och möjligheter som finns.