Om Bra Bil XC MTB 50 KM

Bra Bil XC MTB 50 KM är ett lopp som tar dig genom natursköna Delsjön med omnejd. Loppet utgår från Heden i centrala Göteborg och går i såväl terräng som på stigar, grus och någon kort transport på asfalt. Banan består av blandade utmaningar genom både snabba eller tekniska partier, men loppet är mer fysiskt krävande än vad det är tekniskt. Målsättningen har varit att skapa en bansträckning som är rolig, varierande och där flera cyklister kan delta samtidigt utan trängsel. Genom en bra dialog med myndigheterna har vi fått möjlighet att använda fina naturstigar och göra vissa förbättringar i terrängen. Det finns en tävlingsklass för deltagare med tävlingslicens och en motionsklass som är öppen för alla över 15 år.

Årets bansträckning är den samma som lanserades 2019, vilken har varit den mest uppskattade bland våra cyklister. I år har vi också gjort en liten uppdatering av sträckan vid Delsjömotet och istället för spången har vi rensat och renoverat en stig som kommer användas för loppet. Se mer info om stigen på Trailforks

Göteborgsgirot lanserades som ett sätt att binda samman staden och de deltagande cyklisterna fick uppleva alla stadsdelar. Den ambitionen lever kvar än idag och evenemanget som helhet berör hela staden. Samtliga lopp har start och mål mitt i centrala Göteborg, vilket också reflekterar den centrala roll vi vill att cykeln ska få i samhället. Välkommen att uppleva Göteborg från cykelsadeln!

Seedning för Cykelvasan

Loppet är seedningsgrundande för Cykelvasan. För att seedningen ska vara giltig måste du fylla i ditt Vasa-ID när du köper startplats. Är du redan anmäld till Bra Bil XC MTB 50 KM, eller om du ännu inte anmält dig till Cykelvasan kan du gå in på Mina Sidor och lägga till Vasa-ID i efterhand. Logga då in på Mina Sidor och klicka dig vidare under länken Ändra. Eftersom vi flyttat våra datum 2021 och ligger efter ordinarie datum för Cykelvasan är vårt lopp istället seedingsgrundande för Cykelvasan 2022.

After Movie

Startgrupper

Det finns olika startgrupper med olika hastigheter vilket gör att du kan cykla i ett tempo som passar dig. Startgrupp väljer du i samband med köp av startplats.

Att cykla mountainbike är mer tekniskt krävande än cykling på väg. Välj därför en långsammare startgrupp om du är nybörjare eller inte har cyklat ett mountainbikelopp förut. Har du cyklat lopp som Cykelvasan klarar du också detta loppet.

För att undvika stopp på banan släpps startgrupperna iväg med ett par minuters mellanrum. Från den första startande till den sista beräknas det ta 30 minuter.

Starttider

08:00 Elitmotionär, > 25 km/h
08:00 Av. Motionär A, ca 20 km/h
08:00 Av. Motionär B, ca 16 km/h

08:30 Motionär A, ca 14 km/h
08:30 Motionär B, ca 12 km/h
08:30 Nybörjare, < 10 km/h

Masterstart och nettotidtagning

Loppet har en så kallad masterstart vilket betyder att man cyklar lugnt i en samlad grupp den första sträckan. Med tanke på säkerheten startar tidtagningen först utanför centrum. Det betyder att du i lugn och ro kan njuta av vyerna över de centrala delarna av staden.

Här börjar tidtagningen (ca 4,2km efter start): Start nettotidtagning
Loppet är ca 48,5km (tidtagning ca 44km)

Loppet har tidtagning för samtliga klasser men det publiceras ingen resultatlista för motionsklass.

Tävling

Loppet har vanligtvis tävlingsklass, men 2021 tar tävlingsklassen en paus.

Motion

I motionsklassen är det inget krav på tävlingslicens eller medlemskap i cykelklubb.

Depåer

Loppet har depåstopp med dryck och enklare snacks.

Depåstopp Nummer Distans från start
Furulund 1 21,4 km
Delsjön 2 28,9 km
Brudarebacken 3 40,5 km

Nettotidtagningen startar ca 4,2 km efter start.

Säkerhet

Loppet genomförs på en utmärkt bana med ledar-MC, skyltar och flaggvakter i större korsningar och på viktiga platser för att visa vägen, men huvudregeln är att det är alltid trafikregler gäller. Eftersom det är svårt att förhindra eller varsla de människor som rör sig i skogen är det regel att alla cyklister ska ha en ringklocka under loppet samt visa respekt för andra människor som vi delar naturen med.

Titelpartner

Bra Bil

Karta & Banprofil

Bansträckning med reservation för ändringar

Ladda hem kartfilen

Köp startplats

Priser

1/6 - 8/8 Ordinarie 795
9/8 - 22/8 Efteranmälan Webb 895
Köp startplats

Info

 • Datum

  22 aug 2021

 • Starttid

  08:00 + 8:30

 • Start & mål

  Heden, Göteborg

 • Klass

  Motionslopp

 • Distans

  50KM

 • Max antal deltagare

  900

 • Ålder

  Från 15 år

 • Anmälningsvillkor

 • Regler

  Loppet är sanktionerat av Svenska Cykelförbundet och genomförs enligt SCF:s tävlingsregler och deltagande sker på egen risk.