Nyhet

Vägen till en mer öppen cykelsport:
Vi har träffat Sara Öberg från She Rides CK

Hej Sara Öberg! Du cyklar för Team She Rides och vann förra årets Bra Bil XC MTB 50 km. Hur ser uppladdningen ut inför årets lopp?
– Jag försöker hitta den perfekta balansen mellan att träna hårt och hinna återhämta mig. Allt för att optimera och få till en så bra utveckling som möjligt.

She Rides är en cykelklubb med en mycket välkomnande atmosfär och tydlig vision – berätta mer!
– Vår utgångspunkt är att göra cykelsporten mer öppen och få fler att våga prova på cykling och upptäcka hur kul det är. She Rides vill skapa en välkomnande arena där både nybörjare och tävlingscyklister får plats och utrymme att utvecklas. Allt görs med ett stort hjärta och alla är välkomna att vara med, både kvinnor och män. Tillsammans bildar vi ett starkt community där alla hjälper, pushar och inspirerar varandra.

Tittar man på startlistorna är det fortfarande mest killar som tävlingscyklar, hur ska vi få fler tjejer att börja cykla MTB och vara med på lopp?
– Vi ska visa hur kul det är att tävla, både som tjej och kille. Med elitlaget och klubben vill vi gå före och visa hur kul man kan ha det på cykeln och att tjejer också kan, minst lika bra som killar.  Separata damstarter och lika prispengar borde vara en självklarhet för att ge alla samma förutsättningar att tävla på lika villkor. Även om det inte finns lika många tjejer som killar på startlinjen idag, så skulle en damstart snabbt ändra på detta tror jag. Med tjejstart så skulle fler våga sig på att tävla tror jag, det är även detta argument som många tjejer använder för att inte tävla. Jag vet själv hur obehagligt jag tycker det är med killar som tränger sig före bara för att man är tjej, ändå kör man ifrån dem i skogen sedan.

Du tränar i skogarna kring Göteborg, har du några favoritbanor eller stigar som du vill  tipsa om?
– Oj, var ska jag börja? Det finns så otroligt mycket fint. Änggården är alltid en favorit, Vildmarksleden eller CK Masters tävlingsbana. Det senaste tillskottet är en svårhittad stig mellan Kikås i Mölndal ned till Tulebo i Kållered.

Något tips till den som är nyfiken på MTB men som inte börjat cykla än?
– VÅGA! Du kan så mycket mer än du tror och du behöver inte de bästa grejerna för att det ska vara roligt. Cykel och hjälm är det enda. Men se till att börja på stigar som inte har så mycket rötter och stenar, det blir roligare om du inte tillbringar det första passet med att mestadels gå. Var inte heller rädd för att ta kontakt med din lokala klubb, det är alltid lättare att hitta bra stigar om man cyklar med någon erfaren.

Då får vi avsluta med att säga stort lycka till under årets Göteborgsgirot!
– Tack så mycket!

She Rides har verksamhet på flera orter runt om i landet. Vill du veta mer om She Rides CK och Sara Öberg kan du kika in på hemsidan sherides.se eller på facebooksidan @SheRides och Saras instagramkonto @zaraoberg

Posted on