Om Göteborgsgirot 140KM

Göteborgsgirot 140 km är loppet som ger motionären möjlighet att mäta sig mot eliten. Loppet utgår från centrala Göteborg och cyklas på en bana som tar dig genom vackra vyer i och runt staden. Det huvudsakliga underlaget är asfalt och landsväg, men banan innehåller även en kort etapp på hårdpackad grusväg, med inspiration från kontinentens stora lopp. Göteborgsgirot 140 km startar med masterstart vilket innebär att samtliga deltagare startar tillsammans och leds genom de mest centrala delarna av Göteborg i lugnt tempo innan fri fart gäller. Tidtagning börjar utanför stan. Det finns en tävlingsklass för deltagare med tävlingslicens och en motionsklass som är öppen för alla över 17 år.

Göteborgsgirot lanserades som ett sätt att binda samman staden och de deltagande cyklisterna fick uppleva alla stadsdelar. Den ambitionen lever kvar än idag och evenemanget som helhet berör hela staden. Samtliga lopp har start och mål mitt i centrala Göteborg, vilket också reflekterar den centrala roll vi vill att cykeln ska få i samhället. Välkommen att uppleva Göteborg från cykelsadeln!

Startgrupper

Det finns olika startgrupper med olika hastigheter vilket gör att du kan cykla i ett tempo som passar dig. Om du vill cykla med en kompis så välj bara samma startgrupp när ni köper startplats. För att bli garanterad plats i önskad startgrupp måste du köpa startplats senast 23 april 2019.

Masterstart och start nettotidtagning

Loppet har en så kallad masterstart vilket betyder att man cyklar lugnt i en samlad grupp den första sträckan. Med tanke på säkerheten startar tidtagningen först utanför centrum. Det betyder att du i lugn och ro kan njuta av vyerna över de centrala delarna av staden.

Här börjar tidtagningen: Start nettotidtagning

Depåer

Loppet har depåstopp med dryck och enklare snacks.

Depåstopp Nummer Distans från start
Säve 1 28,9 km
Gårdsten 2 48,5 km
Lerum 3 87,4 km
Sävedalen 4 131,8 km

Tävling

För att delta i tävlingsklassen krävs det att du har tävlingslicens samt medlemskap i en godkänd cykelklubb enligt Svenska Cykelförbundets regler. Har du ingen årslicens kan du köpa till en engångslicens vid anmälan (200 kr). Oavsett kräver deltagande i tävlingsklassen att du har tidigare erfarenhet från tävlingscykling i grupp. Tävlingsklassen är separerad från motionsklassen med en löpande avspärrning. För deltagare som håller sig inom avspärrningen är det fri väg från övrig trafik.

Notera! Bakom sista avspärrningsfordonet är det motionslopp som gäller och trafikregler ska följas därefter. Detta gäller även om du är anmäld i tävlingsklass och blir avhängd.

På grund av rådande tillstånd från myndigheterna måste vi genomföra loppet med en gemensam start för både damer och herrar.

Är du elitcyklist och vill vara med och tävla?
Se mer info i inbjudan och anmälan vi Svenska Cykelförbundets tävlingskalender här

Motion

I motionsklassen är det inget krav på tävlingslicens eller medlemskap i cykelklubb. Som deltagare i motionsklassen får du cykla på samma vägar som tävlingsklassen med reservation för de sista kilometrarna som kan skilja något. Banan för motionsklassen är delvis avspärrad och bemannad av flaggvakter i större korsningar. Trafikregler gäller i motionsklassen.

Samla poäng

Loppet ingår i ICA-klassikern. Genom att registrera din cyklade distans samlar du poäng som ger erbjudanden och rabatter.
Läs mer här

Karta & Banprofil

Bansträckning med reservation för ändringar

Köp startplats

Priser

Föranmälan 495 kr
Efteranmälan Heden 1195 kr
Köp startplats

Info