Nyhet

Grand Prix flyttas till 2020

I dagarna togs beslutet att ställa in årets Grand Prix-lopp på Avenyn och satsa på att genomföra loppet år 2020 istället. Utökad markhyra, omfattande tillståndsprocesser och uteblivet stöd för prispengar gör att kostnaden blir för stor för att vi ska kunna genomföra loppet på det sätt som vi vill. Istället satsar vi allt på att göra girohelgen den 4–5 maj till en fantastisk upplevelse i övrigt och skapa möjligheter för ett bättre Grand Prix nästa år.

Det är givetvis tråkigt att behöva ta det här beslutet. Grand Prix-loppet har varit det givna startskottet för Göteborgsgirot men är också den enskilt största kostnaden under girohelgen och kostar närmare en kvarts miljon kronor att genomföra. Med ett Grand Prix på Avenyn har ambitionen varit att lyfta cykel som publiksport, skapa förebilder och ge elitcyklister en möjlighet att tävla mitt i stan. Nu hoppas vi att både publik och tävlingscyklister gör oss sällskap på Heden och att det blir en härlig stämning där med massor av cykelglädje. I dagsläget har 30% fler cyklister anmält sig till våra lopp, jämfört med samma tidpunkt förra året, vilket är jättekul att se!

Vi är övertygade om att cykeln är ett viktigt verktyg för att skapa ett bättre samhälle. Det finns en härlig frihetskänsla i att cykla, det är ett roligt sätt att träna och det gör städerna trevligare och tystare. Det är ett fantastiskt klimatsmart sätt att förflytta sig, framförallt inom storstäder. Tyvärr upplever vi att politikerna inte verkar förstå värdet av att främja cykling, utan vi har fått ökade kostnader från Göteborgs Stad. Därför prioriterar vi om och istället för Grand Prix lägger vi utökade resurser och energi på Göteborgsgirot 140 km, Bra Bil XC MTB 50 km, Stadsgirot 70 km, Maxigirot 20 km och Barngirot.

Vi på Göteborgsgirots vill passa på att tacka alla cyklister, fotografer, publik, fans, crew, partners, vänner och klubbar för ert engagemang i Grand Prix. Vi hoppas att så snart som möjligt påbörja arbetet med att skapa bättre förutsättningar inför nästa år och hoppas ni är med oss då igen. Vi välkomnar självklart alla som vill vara med och engagera sig och önskar ta del av alla tankar och idéer som kan hjälpa oss att utveckla evenemanget och få fler att cykla tillsammans!

Och du, om du tycker att Grand Prix-loppet är en viktig del av cykelsverige så är det bästa du kan göra för att stötta Göteborgsgirot att cykla något av de andra loppen under girohelgen 4­–5 maj. Precis som tidigare år genomförs flera lopp med tävlingsklass. För alla cyklister med elitlicens sker anmälan via Swecycling Online (IndTA). Här är loppen med tävlingsklass och du kommer direkt till anmälan när du klickar på dem.

Göteborgsgirot 140 km lördag 4 maj
Bra Bil XC MTB 50 km söndag 5 maj

Posted on