Ambassadör

Team Rynkeby Göteborgsgirot

Team Rynkeby – God Morgon Göteborg

Hej Johanna! Du är en av de stolta cyklisterna i Team Rynkeby – God Morgon Göteborg som i år är en av Göteborgsgirots samarbetspartners. Berätta vad Team Rynkeby – God Morgon är?

– Det är ett nordiskt välgörenhetsprojekt som varje år samlar in pengar till barn med cancer och deras familjer. I år består projektet av 1900 cyklister fördelade på 48 lag från Sverige, Danmark, Finland, Norge, Färöarna och Island. Vi har som mål att samla in pengar till forskning kring Barncancer genom olika aktiviteter och event under året. Och till sommaren cyklar alla lagen hela sträckan från sin hemstad till Paris.

Paris? Hur kommer det sig?

– Idén uppstod redan 2001 när en medarbetare på Rynkeby Food i Danmark hade fått en lungsjukdom och behövde bli mer hälsosam. Han ville komma i bättre form och samtidigt få en riktig upplevelse, och föreslog på jobbet att de skulle cykla ner till Paris och se avslutningen av Tour de France på Champs-Élysées. Det blev ett lag på 11 cyklister som gav sig av till Paris. De fick sponsringspengar och mycket av det var kvar när de kom tillbaka. Så de skänkte det till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital. Och så kom det att bli ett välgörenhetsprojekt som fortsätter att växa år efter år.

Vilka är cyklisterna som är med i Team Rynkeby?

– Det är personer som vill göra skillnad. Några har mist ett barn i cancer, nån ser det som en möjlighet att skapa en bättre framtid för familjer som drabbas, nån älskar cykling och några har aldrig cyklat på en racercykel innan. Och framförallt är det personer som viger sin tid under ett år för att göra skillnad och skapa förutsättningar att utrota barncancer.

Varför har ni valt att samarbeta med just Göteborgsgirot?

– Vi tror på en gemenskap, att vi tillsammans kan göra skillnad. Göteborgsgirot har ett stort hjärta och dessutom passar det bra med cykling som är Team Rynkeby – God Morgons sätt att synas.

Hur kommer ert engagemang i Göteborgsgirot att se ut?

– Vi kommer cykla Stadsgirot 70 km i gula kläder och med gula cyklar och uppmuntrar så många som möjligt att cykla med oss. Det finns en startgrupp för välgörenhet som man kan anmäla sig till. Den kostar 100 kr mer, men fantastiskt nog går hälften av den totala startavgiften till Barncancerfonden. Och framförallt kommer vi finnas på plats och trampa för och med varenda unge i Barngirot den 6 maj. Vi ser verkligen fram emot en cykelfest med barnen runt Heden.

Hur kan man som privatperson stötta er?

– Alla bidrag är värdefulla. Följ gärna våra lag i sociala medier. Där står det om aktiviteter, event, föreläsningar och andra sätt att träffa oss och stötta. Och så köper man förstås en startplats för välgörenhet och cyklar tillsammans med oss under Stadsgirot 70 km. Tillsammans gör vi skillnad!

Om ett företag vill komma i kontakt med er, hur ska de göra?

– Det enklaste är att gå in på www.team-rynkeby.se och klicka på ”Sponsor”. Det finns möjlighet att stötta lagen med ekonomiska bidrag som oavkortat går till Barncancerfonden, eller med resurser som behövs under turen till Paris som till exempel bränsle, mat, dryck. Företagen är våra största bidragsgivare och vänner och hittills har 1297 företag gått in som sponsorer. Vi är helt överväldigade. Oändligt tacksamma och rörda till tårar.

Har ni ett insamlingsmål för 2018, en viss summa som ni vill komma upp i?

– Förra året donerade Team Rynkeby – God Morgon 83,1 miljoner SEK till kampen mot barncancer. Av den summan gick 26,7 miljoner SEK gick till Barncancerfonden i Sverige. Vi hoppas så klart att kunna slå det i år.

Och hur gör jag om jag vill bli en av Team Rynkeby – God Morgons cyklister?

– Då ansöker du via Team Rynkebys hemsida. Tänk igenom vad som gör skillnad för dig, och skriv sen ett kort och personligt brev och lägg med i ansökan. Under våren går det bra att söka till teamen och uttagningarna sker direkt efter sommaren. Och vill man inte vänta så länge finns ju möjligheten att köpa startplats för välgörenhet i Stadsgirot 70 km. Så hoppas vi syns på startlinjen!