Ambassadör

Sebastian Lindeberger

Det är du som gör bansträckningarna åt Göteborgsgirot. Vilken är den största nyheten för 2018?

– Att vi drar igång Familjegirot 20 km som ersätter Halvgirot 35 km. Loppet riktar sig mer mot barnfamiljer. Både start och målgång är på Heden, så föräldrar som cyklat 70 km eller 140 km tidigare på dagen kan cykla det här loppet med sina barn efter målgång. Det är ingen tidtagning i Familjegirot och det finns ett startintervall på 2 h. Man kan alltså starta när man vill under den tiden.

Det kommer också bli en ny start för en del av loppen?

– Det stämmer. Vi har en ny start för både Stadsgirot 70 km och Göteborgsgirot 140 km. I år kommer starten att gå över Götaälvbron och via Lindholmen eftersom det är begränsad framkomlighet på Älvsborgsbron.

Hur måste man tänka när man gör en bansträckning?

– Det är ju inte helt enkelt att dra cykellopp i stadsmiljö. Om det funnits möjlighet att stänga av alla gator som loppen går längs med hade vi mer än gärna gjort det, men det går tyvärr inte. Göteborgsgirot vill också inkludera hela staden och lyfta cykling i allmänhet, och därför är det viktigt att vi är i centrala Göteborg och försöker få med så många stadsdelar som möjligt. Annars kunde loppen lika gärna läggas i någon mindre ort som Kungsbacka eller Kungälv. Vi samarbetar också tätt med Trafikkontoret och Polisen för att kunna genomföra Göteborgsgirot och vårt mål är att få till en folkfest liknande Göteborgsvarvet.

Har du någon som hjälper dig eller cyklar du alla sträckor själv?

– Vi är flera personer som jobbar med bansträckningarna, bland annat Mats Harring som cyklat både OS och VM och är speciellt engagerad i Göteborgsgirot 140 km. Men jag har det övergripande ansvaret. Vi både cyklar, kör bil och moped längs sträckorna för att se till att allting är okej inför årets start. Oftast gör vi det tillsammans i grupp för det är mycket trevligare så, plus att man då får fler ögon på eventuella problem som kan uppstå.

Vad är roligast att jobba med: landsväg eller MTB?

– Jag kommer själv från MTB-sidan men landsväg har växt hos mig genom åren. Nu tycker jag båda formerna är lika roliga. Det finns olika tjusningar med båda.

Tidigare år har Göteborgsgirot fått kritik för att en del landsvägsbanor haft gruspartier, har det ändrats till i år?

– Nej, det har det inte. Vi vill att Göteborgsgirot ska sticka ut lite mot vanliga traditionella svenska cykellopp. Kollar man på cykling internationellt så är det inte alls ovanligt med både gruspartier och kullerstenssträckor.

Kommer du själv att delta i något lopp?

– Jag kan tyvärr inte det för jag sitter i ledningscentralen tillsammans med polis och sjukvård och håller koll på att alla loppen flyter på som de ska.

Något tips du vill dela med dig av till årets cyklister i Göteborgsgirot?

– Passa på att njuta av starten som går över Götaälvbron. Alla startar samtidigt från Heden i en så kallad masterstart. Det innebär att alla cyklister cyklar tillsammans i en lång kolonn ända fram tills tidtagningen startar på Hisingssidan. Och ta det försiktigt där ute och tänk på att det är vanliga trafikregler som gäller.